Zkazí se jerky?

Sušené maso je oblíbené i pro svou dlouhou dobu trvanlivosti a snadné uchovávání.
Může se vůbec zkazit? Jak vlastně jerky správně skladovat? Odpovědi právě na tyto otázky,
které vás často zajímají, najdete níže v článku.

MO jerky sušené maso hovězí kari slečna kancelář
Doba čtení: 4 minuty

  1. Jak dlouho sušené maso vydrží?
  2. Zkazí se jerky?
  3. 4 vhodné kroky, když zkoumám, zda je jerky stále v dobré kondici
  4. 5 vychytávek pro prodloužení životnosti sušeného masa
  5. Jak dlouho vydrží balení jerky otevřené
  6. Vsaďte na naše MO jerky

Jak dlouho sušené maso vydrží?

Jerky se odjakživa připravuje poctivým tradičním sušením. Takto konzervovat maso uměli
již naši předci z různých vyspělých civilizací. Potravu pro horší časy si takto uchovávali již
starověcí Egypťané či Římané, samotný název jerky pak pochází z doby střetu jihoamerických
indiány s evropskými kolonizátory. 

Právě sušení společně se správným uložením je tím kouzlem, které mu dodá téměř nekonečnou
trvanlivost. Každý potravinový výrobek musí být opatřen datem spotřeby nebo minimální
trvanlivosti. U sušeného masa každopádně platí to druhé.

Doba minimální trvanlivosti je hranice, do které výrobce garantuje top kvalitu svého produktu.
Výrobek můžete často bez obav spotřebovat i dlouho po uplynutí minimální trvanlivosti.
Zkrátka pokud je sušené maso dobře vyrobeno, zabaleno i skladováno, tak se vlastně nemá
velkou šanci se zkazit.

U produktu, který je papírově již po své expiraci, si stačí si pohlídat pár věcí, o tom více níže.

Naše MO jerky vydrží při správném skladování klidně 365 dní neboli minimálně rok a
pravděpodobně i nějaký ten den navíc. A stále bude ve skvělé kondici. Je ale třeba
balení uchovat v suchu a temnu, nevystavovat ho přímému slunci a vysokým teplotám.
MO jerky jeleni sušené maso slečna jezero příroda svačinka

Zkazí se jerky?

Samozřejmě, že i taková superpotravina může časem přijít o své skvělé vlastnosti a stát
se dokonce nevhodnou k jídlu. Zkazit se může cokoli, i dobrá pověst, znáte to. Jerky je
navíc přírodní potravina a koloběh přírody už je takový, že nic nevydrží věčně.

Sušené maso vydrží dlouho, ale zkazit se může. Většinou je to zapříčiněno špatným skladováním,
případně již chybou v samotné výrobě a sušení, to se může stát zejména u domácí výroby.
Maso sušené doma má obecně mnohem kratší životnost než to vyráběné profesionálně. 

4 vhodné kroky, když zkoumám, zda je sušené maso stále v dobré kondici  

Sušené maso, které skladujete již hodně dlouho a chcete ho zkonzumovat si zaslouží více
pozornosti. Je dobré podrobit ho bližšímu zkoumání.
 

  1. Prvním vodítkem je doba minimální trvanlivosti. Údaj o trvanlivosti nebo datu
    spotřeby by měl být uveden na obale každé potraviny. Minimální trvanlivost není
    ale to stejné jako datum spotřeby. I když je již pár dnů či týdnů po tomto datu,
    určitě to není důvod k tomu bát se takové jerky sníst.

  2. Dalším krokem je vizuální kontrola balení. Jsou-li v obalu nějaké trhliny či vady
    v těsnění, může to být varování, že jerky již nemusí být v top kondici.

  3. Klíčové je prozkoumání samotných kousků masa. Nastává čas pro zapojení
    vlastních smyslů. Dvě zpravidla jasně postřehnutelné známky toho, že jerky
    již není vhodné ke konzumaci, je plíseň a žluknutí. Plíseň odhalíte vizuálně,
    obvykle má zelenou, šedou či bílou barvu, mohou to být drobné tečky nebo
    se shlukovat do vzoru pavučiny.

    Pokud to ještě není v podobě pavoučí sítě, je možné, že bílé tečky jsou sůl či tuk.
    Více o tom, jak rozpoznat plíseň se můžete dočíst
    zde. Spolehlivým smyslem pro
    rozpoznání zkažení potravin je čich. Žluknutí ucítíte, zvláště je-li proces již
    rozběhlý. Jerky postižené plísní či žluknutím již určitě nejezte.

  4. Čtvrtý krok můžeme uskutečnit, máme-li zároveň balení, u kterého se rizika zkažení
    neobáváme. Kousky tak můžeme snadno porovnat a zjistit, zda jsou ve stejné
    kondici nebo už na druhém vzorku pozorujeme neblahé změny nasvědčující
    tomu, že se již jedná o potravinu nevhodnou ke konzumaci.
    MO jerky easy chilli sušené maso hory snih

5 vychytávek pro prodloužení životnosti sušeného masa

Chcete-li z nějakého důvodu mít se svým balíčkem masa dlouhodobější vztah a plánujete
ho šetřit do vzdálené budoucnosti, doporučujeme podniknout těchto pět kroků.

  1. Nakupujte kvalitní jerky u těch nejlepších výrobců
  2. Uchovávejte maso v původním obalu
  3. Udržujte balení ve stálé pokojové teplotě
  4. Vyvarujte se jakékoli vlhkosti
  5. Chraňte balení před přímým sluncem

Dodržení těchto kroků zajistí, že vaše jerky zůstane v té nejlepší formě. Sušené maso
lze i zmrazit a uchovat ho tak mnohem déle, v tomto případě však nelze zaručit původní
kvalitu, mrazem utrpí textura, chuť i nutriční hodnoty. Nejsme proto příznivci uchovávání
sušeného masa v mrazáku, když to není nezbytně nutné.

Jak dlouho vydrží balení jerky otevřené

Naše zkušenost říká, že dlouho ne. Důvodem ale není to, že by se zkazilo, ale to, že vás
bude lákat dát si další a další kousek, až nic nezbyde. Zapomenete-li však někde otevřené
balení delší dobu, zvažte, jestli nebude lepší pořídit si maso nové. My si myslíme, že
rozhodně ano, ať si u vás tato skvělá potravina nezkazí zbytečně pověst.

Jakmile totiž otevřete balíček s jerky, je maso ihned vystaveno vlhkosti a kyslíku.
Právě vlhkost, kyslík a slunce jsou přirozenými nepřáteli trvanlivosti potravin. Klíčové tedy
je balení, co nejdříve a co nejlépe znovu uzavřít.

Je třeba počítat s tím, že maso, které je vystavené vlhkosti, kyslíku a slunci, postupně
ztrácím své vlastnosti, pro které je tak oblíbenou potravinou. Doporučujeme načatá
balení uchovávat spíše v řádu dnů, ideálně je do 48 hodin spotřebovat.

Naše balení MO jerky jsou právě tak velká, aby si s nimi dokázali poradit na posezení, ve více
lidech si jednoduše otevřete více balíčků a rovnou z toho máte originální degustačku. 

MO jerky kari sušené maso srdce láska 

Vsaďte na naše MO jerky

Nechcete-li otázku trvanlivosti a zkažení sušeného masa příliš řešit, pořiďte si naše
MO jerky. Naše maso balíme do balíčků právě tak velkých, abyste je zvládli zkonzumovat
najednou. Máte-li větší apetit či více strávníků pohromadě, nabízíme i zvýhodněnou
sadu
plnou různých druhů a příchutí.

Výrobky poctivě připravujeme v naší malé rodinné firmě, kvalita je pro nás stěžejní,
nemůžeme si dovolit své zákazníky zklamat. Naše sušené maso vydrží při správném skladování
ve skvělé kondici celý rok.

Věříme ale, že se vám vhodné příležitosti pro konzumaci naskytnou již mnohem dříve, jerky se
totiž hodí jako rychlá svačina do kanceláře, parťák při sportovních aktivitách či výpravách za
dobrodružstvím nebo i jako pochutina přispívající k domácí pohodě.

Vsaďte na naše MO jerky, nebudete litovat.

 MO jerky sušené maso easy chilli slečna svačinka město