Je jerky zdravé sušené maso?
Mohli bychom ji zodpovědět jednoduchým ano. Nelhali bychom, ale zároveň bychom
neřekli všechno o jerky. Věříme, že si jako naši zákazníci zasloužíte poctivější odpověď.
V tomto článku se podíváme na to, je-li sušené maso zdravé,jaké jsou jeho nutriční
hodnoty a na co se při konzumaci sušeného masa z hlediska zdraví zaměřit.
Doba čtení: 6 min
Co se v článku dozvíte?
- Co je to vlastně jerky
- Nutriční hodnoty jerky
- Poctivá surovina a jednoduchý způsob přípravy
- Klíčem ke zdravé výživě je pestrost
- Jerky jako spolehlivá podpora při dietách či sportovních výkonech
- Jaké jerky je tedy skutečně zdravé?
- Ochutnejte naše MO jerky z Nízkého Jeseníků
Co je to vlastně jerky
Obecně vzato je jerky jakékoli maso sušené tradičním způsobem. Maso nařezané na tenké
plátky marinujeme a následně při zhruba 65 - 75 stupních několik hodin sušíme. Nejčastěji
se jako jerky připravuje maso hovězí, vepřové, drůbeží a také zvěřina. Kromě samotného
sušení je podstatný způsob marinování.
Sušeno maso tak dostává více odlišných příchutí, od pikantních chutí přes bylinkové až po
jednoduché pepř a sůl. Láká-li vás tuto rozmanitost vyzkoušet, doporučujeme naše
Hovězí jerky - šest hrdinů.
Nutriční hodnoty jerky
Jaké jsou výživové hodnoty sušeného masa? Za všechna obecná čísla, raději rovnou jeden
konkrétní příklad. Naše 30 gramové balení hovězí jerky origino vzniká ze 105 gramů syrového
hovězího. Kromě masa obsahuje ještě pár kapek omáček, směsi koření a medu. Úplný výčet
použitých surovin je k vidění dole na stránce zde.
Výživové hodnoty na 100 g jsou u tohoto konkrétního hovězího jerky následující:
Energie | 1374 kJ/ 328 kcal |
Tuky | 3,8 g |
z toho nasy. mastné kys. | 1,6 g |
Sacharidy | 7,8 g |
z toho cukry | 2,1 g |
Bílkoviny | 64 g |
Sůl | 5,5 g |
Jerky je tedy velkým zdrojem bílkovin, vitamínů a zdravých tuků. Nejvíce to platí o hovězím
jerky, ale ani ostatní nejsou o mnoho pozadu.
Bílkovin najdete v sušeném mase opravdu hodně. Při přípravě jerky dochází u masa ke ztrátě
vody, bílkoviny se ale zachovávají, výsledkem je pak velké množství bílkovin v malém kousku
masa. A to se může hodit.
Bílkoviny neboli proteiny jsou společně s tuky a cukry nezbytnou složkou potravy. Jsou základní
stavební jednotkou orgánů a svalů, jsou součástí mnoha enzymů a hormonů. Tvoří buňky našeho
těla a obnovují tkáně. V našem těle zastávají rozličné funkce. Bílkoviny jsou tvořeny
aminokyselinami, živočišné proteiny obsahují jejich kompletní spektrum.
Lidé, kteří nejedí maso ani jiné živočišné produkty jako vejce, musí již o náhradě těchto
proteinů více přemýšlet a rostlinné bílkoviny mezi sebou kombinovat dle určitých pravidel.
Masožravci se tím nemusí zatěžovat. Právě hovězí maso, ze kterého se jerky vyrábí
nejčastěji, je na živočišné bílkoviny nejbohatší.
Přínosem bílkovin je také to, že zasytí a dodávají tělu energii. Podle Světové zdravotnické
organizace (WHO) je doporučený denní příjem bílkovin 0,8 gramů na kilogram váhy člověka.
Šedesátikilový jedinec by pak měl denně přijmout okolo 48 gramů bílkovin denně.
Samozřejmě také závisí na fyzické aktivitě, je-li větší, měl by být i příjem proteinů zvýšený.
Nicméně počítáním příjmu bílkovin není třeba se stresovat, zdravým lidem s běžným jídelníčkem
v naší civilizaci obvykle bílkoviny nechybí. Důvod k počítání může nastat v období nemoci,
těhotenství či při intenzivní pohybové aktivitě.
Jerky obsahuje velké množství železa, to je užitečné při tvorbě červených krvinek. Kromě
železa najdeme v sušeném mase také dostatek zinku, který podporuje správnou funkci
imunitního systému. Funkční imunita je zejména v dnešní době postcovidové k nezaplacení.
Zejména průmyslově vyráběné sušené maso obsahuje ale i velké množství sodíku
a cukru. Ne že bychom sodík a cukry pro své tělo nepotřebovali, ale v naší západní
společnosti ho má většina strávníků nadbytek, není tedy třeba do těla dodávat další.
Poctivá surovina a jednoduchý způsob přípravy
Posuzujeme-li, zda je potravina zdravá, je dobré vzít to od začátku. Na počátku každého
výrobního procesu stojí vstupní surovina. Tou je u jerky maso. Záleží samozřejmě z jakého
konkrétního zvířete maso pochází. To se vám jako konzumentům nepodaří zjistit téměř nikdy,
avšak úspěšnější můžete být, zapátráte-li po tom, z jakého chovu zvíře pochází.
Alespoň u nás v MO jerky vámto rádi prozradíme. Hovězí maso pro naše jerky pochází z
Agro Měřín, kde dodržují zásady welfare chovu dobytku. Pojem welfare v tomto kontextu
znamená, že chovatelé dbají na fyzickou i psychickou pohodu zvířat, zajišťují jim dostatek
pohybu, místa i kvalitního krmiva.
Naše zvěřina pochází z volné přírody od lovců. Na sušené maso používáme pouze kýty, které
odebíráme od firmy Vension CZ, která maso vykupuje přímo od českých a slovenských lovců.
Není žádným tajemstvím, že je to právě způsob přípravy, který činí jerky nutričně velmi
zajímavou a zdravou potravinou. Jednoduchý způsob přípravy, který znali již severoameričtí
indiáni, napovídá, že se jedná o potravinu, která je více doma v přírodě než v chemické
laboratoři.
Sundejte si ale růžové brýle. V dnešní době mnozí výrobci sušeného masa používají
různé chemické látky. Nejčastěji se v souvislosti s chemií v potravinách zmiňují takzvaná “éčka”
neboli potravinová aditiva. To jsou chemické látky, které výrobci do potravin přidávají, aby je
učinili barevnější, trvanlivější či jen líbivější.
Ne všechna éčka jsou ale škodlivá a zbytečná. Nicméně platí, že mnoho z nich ano. U nás se
škodlivých a ani zbytečných látek bát nemusíte, místo nich si vystačíme s bezpečnými nebo
přírodními přísadami. Jediným “éčkem”, které v našich produktech najdete je bezpečná
kyselina citronová v medovo-hořčičném jerky.
Všechny kořenící směsi si sami mícháme, nenajdete u nás žádná zahušťovadla či
glutamáty. Při výrobě jerky spoléháme na přírodu.
Klíčem ke zdravé výživě je pestrost
Devět z deseti výživových poradců by patrně podepsalo výrok, že pro zdravou výživu je
důležitá pestrost. Výhodou jerky je, že v našem stravování může být univerzálním hráčem.
Sušené maso samo o sobě je výživná svačina, která přijde vhod při sportovní aktivitě i při
pracovních maratonech, kdy není čas řešit jídlo.
Tolik už se nemluví o tom, že to je i lehce dostupná a vždy připravená ingredience při
snažení se v kuchyni. Hodí se jako součást nejrůznějších obložených mís či salátů či do
pokrmů jako je zeleninové rizoto nebo kuskus.
Dobrou zprávou je, že kromě tradičního masového jerky existuje i houbové jerky.
Mushroom jerky do našeho jídelníčku přinese zase jinou chuť i jiné potřebné látky. O jeho
přínosu pro zdraví si můžete přečíst zde.
Jerky jako spolehlivá podpora při dietách či sportovních výkonech
Jako nízkosacharidová potravina se sušené maso snadno stane spolehlivým parťákem
při redukční dietě. Díky velkému množství proteinů vás dokáže podpořit v době nemoci či
rekonvalescence. Většina jerky se hodí se i pro bezlepkovou dietu.
Sušené maso je chutnou a rychlou podporou při větší sportovní zátěži. To vědí i profesionální
sportovci. Nemusíte být ale profesionál, abyste si dokázali dát pořádně do těla a v takových
chvílích je dobré mít balíček jerky při ruce. Ať už jde o nejrůznější vytrvalostní závody či treky
v přírodě.
Jerky se také hodí pro ty, kteří konzumaci masa moc nefandí a rádi by v malém soustu do těla
dostali nějaké ty bílkoviny.
Jaké jerky je tedy skutečně zdravé?
Nejvíce poznáte přímo ze složení na obale každého výrobku. Většina z vás však má na práci
i čtení lepší věci než denně studovat etikety. Proto doporučujeme vyzkoušet menší
dodavatele, kteří netají informace o původu masa a informace o nutričních hodnotách svých
produktů podávají srozumitelnou formou.
Chcete-li udělat něco pro své zdraví, sáhněte po jerky, které:
- pochází z masa, které je v biokvalitě či z menších farem, kde se zvířatům dobře žije
- je vyráběno tradičním způsobem bez zbytečné chemie
- neobsahuje mnoho sodíku a přidaných cukrů
Čím jednodušší je proces výroby, tím je sušené maso zdravější. Ano, je to trochu zjednodušení,
ale zpravidla to platí. Kvalitní maso, jednoduchá marináda, pár bylinek, osvědčený způsob sušení
a je to. Dobře to chutná a neobsahuje to nic nezdravého navíc.
Ochutnejte naše MO jerky z Nízkého Jeseníku
Náš již tradiční jerky výběr je k mání zde. Stále pro vás zkoušíme něco nového. Zjistili jsme
proto, že sušené hovězí maso si skvěle rozumí i s čedarem nebo mangem. Nevěříte, vyzkoušejte.
Nabídku zvěřiny jsme rozšířili o dančí jerky. Sušení je náš opravdový koníček, proto už
nesušíme jen jerky. Umíme to také s houbami a ovocem. Nestačí-li vám našeho medu kapku,
rádi vám ho prodáme celý.
Pamatujte, klíčem ke zdraví je pestrá strava. Proto naši nabídku pro vás neustále rozšiřujeme.