5 zajímavostí, které jste o jerky netušili
Jerky jste již ochutnali, snad je i oblíbenou součástí vašeho jídelníčku. Něco už
jste o něm slyšeli, možná i přečetli. Přesto toho může být ještě hodně, co netušíte.
Nás svět sušeného masa fascinuje čím dál tím víc, čím hlouběji do něj pronikáme. Jdeme na
pět zajímavostí z tohoto světa jerky!
Doba čtení: 3 minuty
Sušení masa má kořeny hodně hluboko a daleko
Jerky se také dostalo hodně vysoko
Oblíbenost jerky raketově stoupá
Jerky zazářilo na filmovém plátně
Hovězí maso není zdaleka jedinou hvězdou sušení
Sušení masa má kořeny hodně hluboko a daleko
Maso sušili lidé již v pravěku, aby jim umožnilo přežít období nedostatku. Na sušeném
mase si pochutnávali obyvatelé několika starověkých civilizací, konzumace masa jim
pomáhala třeba při válečných taženích, kde o čerstvé potraviny byla nouze.
Nemusíme však tak hluboko do historie. Jižní Afrika je od 17. století domovinou
oblíbeného biltongu, což je takový bratranec jerky. Sušené maso je dodnes základem
mnoha oblíbených afrických domorodých jídel.
Nejinak je tomu v Asii, Nepálci si na dohled od nejvyšších vrcholů Himalájí pochutnávají
na sušeném sukuti a sušené sladko slané bakkwa je dodnes oblíbenou pochutinou při
oslavách příchodu čínského nového roku.
Původ samotného slova jerky však najdeme úplně na jiném kontinentě. A to u
jihoamerických indiánů, od kterých název i recepturu převzali španělští dobyvatelé a
dovezli jerky na území Evropy a pak i Ameriky.
Sušení maso je zkrátka celosvětový fenomén s pravěkou historií. Zdá se, že dobré
nápady přežijí věčně a vznikají téměř ve všech koutech světa. Ten náš se zrodil
v drsném koutě naší země zvaném Nízký Jeseník a také věříme v jeho životaschopnost.
Jerky se také dostalo hodně vysoko
Sušené maso se svým výskytem neomezuje pouze na pozemský svět. Od roku 1996 je zdrojem
proteinů pro astronauty z NASA a létá si do vesmíru. Dostalo se tak mnohem výš než většina
z nás. Sníme o tom, že naše maso se tam taky jednou podívá.
Část našeho snu o jerky již díky vám, našim zákazníkům, žijeme. Takže kdo ví? Nic není nemožné.
Oblíbenost jerky raketově stoupá
Sušené maso je také moderní fenomén, superpotravina dnešní doby. Zrcadlí příklon části
naší civilizace zpět k přírodě, avšak s využitím technického pokroku. Někteří lidé se vracejí
k jednoduchosti a poctivosti, také vyráží do přírody na nejrůznější treky a poutě a berou
si sebou tuto vydatnou a nenáročnou svačinu.
Jiní žijí hodně rychlým způsobem života a na vícechodové menu jim často nezbývá čas,
energii potřebují doplnit rychle a efektivně. To přesně sušené maso umí.
Na své si přijdou i gurmáni, tolik různých druhů a příchutí sušeného masa tu ještě nikdy nebylo.
Víte, že si sušené hovězí rozumí i třeba s mangem?
Jerky zazářilo na filmovém plátně
Sušené maso si také zahrálo ve filmu, zatím tedy ne v hlavní roli. Objevilo se ale v oblíbeném
snímku Tanec s vlky, kde skončilo přímo v ústech amerického idolu mnoha generací Kevina
Costnera. Jaká role na jerky čeká příště?
Chystáte-li se na kariéru u filmu, nezapomeňte na svého věrného parťáka do pohody a nepohody.
Hovězí maso není zdaleka jedinou hvězdou sušení
Určitě znáte hovězí jerky, možná i to připravované z vepřového či drůbežího masa.
Oblíbeným masem pro sušení se stává zvěřina, která je ze své podstaty většinou zcela bio.
Pochutnat si lze i na tom z lososa či klokana.
Dobrá zpráva pro vegetariány, ani oni již nemusí stát smutně opodál. Mohou si pořídit svůj vlastní
pytlík s mushroom jerky. Taky je to lahůdka, to nám věřte. Možná i ti nejpravověrnější
masožravci budou chtít ochutnat. Už se nemůžeme dočkat, co dalšího pro vás usušíme příště.
Ve světě jerky je zkrátka stále co objevovat, kromě zajímavostí, jsou to především nové
příchutě a usušené druhy masa. Jerky vás nudit nebude.