Proč je jerky tak drahé?

Jerky je chuťově výborné, zdravé, mezi lidmi oblíbené, ale také poměrně drahé. Proč
v současnosti stojí v České republice 
malé balení jerky kolem 100 Kč? A je to opravdu
hodně?

MO jerky jeleni sušené maso

Doba čtení: 3 minuty

Co se v článku dozvíte?

  1. Kvalitní maso je drahé 
  2. Sušením ztratí maso až 66 % hmotnosti
  3. Výroba jerky zabere hodně času
  4. Prémiové koření pro dokonalou chuť

Kvalitní maso je drahé

Když nakoukneme do historie jerky, dříve si mohli obyvatelé Severní Ameriky dělat sušené
maso z volně se potulujících bizonů v podstatě zadarmo. Doba se však změnila a dnes už
nic podobného není možné. 

Producenti si musí maso koupit, nebo vychovat vlastní zvířata. Obě varianty mají pochopitelně
své výhody i nevýhody. Nicméně, jedna věc je spojuje –
vysoká cena masa, která se zákonitě
promítne i do výsledného produktu. 

Chuť jerky navíc hodně ovlivňuje i kvalita použitého masa. A to opět mluvíme o dvou rovinách: 

  1. Hovězí maso z býka, který vyrůstal na horských pastvinách, bude
    mít zaručeně úplně jinou chuť než maso z krávy chované ve stísněném
    prostoru a krmené levnou směsí.

  2. Záleží i na vhodném kusu masa. Jerky se obvykle vyrábí z kvalitního
    libového masa,
    které bývá ještě o něco dražší než to více prorostlé tukem. 

Sušením ztratí maso až 66 % hmotnosti

Párky, klobásy, salámy a další masné produkty se často různě nastavují levnějšími surovinami,
takže ve výsledku obsahují klidně pouze 70-80 % masa.   

Při výrobě sušeného masa dochází k něčemu úplně opačnému. Jak si asi pamatujete z hodin
přírodovědy, 
maso tvoří zhruba ze 75 % voda. A jerky prochází poměrně dlouhým procesem
sušení, během kterého
dochází k přirozenému odpaření až 66 % hmotnosti. 

Znamená to, že z 1 000 gramů syrového masa standardně vyrobíte jenom něco málo přes
300 gramů sušeného masa.
Jinými slovy. Pokud si koupíte sáček s 30 g jerky, musíte zaplatit
za 90-110 gramů masa v surovém stavu.
MO jerky sušené maso kousek muž

Výroba jerky zabere hodně času 

Celý proces je hodně časově náročný. Už jenom vybrat správný kus masa. Potom ho očistit
od blanek, tučného a nevhodného masa. Nakrájet na potřebnou velikost. To všechno i
zkušenému člověku zabere poměrně hodně času. 

A teprve potom přichází na řadu druhá fáze. Sušení, nebo-li dehydratace masa. Výroba malé
dávky jerky
může tradičním způsobem trvat klidně až 3 dny. 

Většina komerčních výrobců používá speciální udírny a dehydratační komory, ve kterých bývá
doba sušení jerky o něco kratší. Na druhou stranu ani tahle „sranda“ není zadarmo. 
Počáteční investice do profesionálních sušících technologií je opravdu vysoká. Kromě toho
nesmíme zapomínat ani na údržbu a spotřebu energií.

Prémiové koření pro dokonalou chuť jerky

Tento bod jako jediný neplatí pro všechny druhy sušeného masa. U klasických receptů budete
potřebovat pouze kvalitní sůl a maso.
Dnešní zákazníci si však oblíbili i jerky s celou řadou
moderních příchutí
A pokud chcete dokonalý výsledek, musíte se obloukem vyhnout levným
dochucovadlům a použít kvalitní koření. 

Mezi oblíbená koření na sušené maso patří:

  • teriyaki omáčka,
  • worcestrová omáčka
  • sojová omáčka
  • kari,
  • chilli,
  • česnek,
  • květový med,
  • hořčice,
  • a další.

Každý krok ve výrobě jerky si zkrátka žádá kvalitní suroviny a konkrétní podmínky.
Všechno se vám ale bohatě vrátí v dokonalé chuti. 

MO jerky kari sušené maso koření